Thursday, February 10, 2011

Gisborne

Perjalanan dari Lake Taupo ke Gisborne agak jauh. Kalau nak smpi ke Gisborne lewat mlm atau awal pagi... Jadi kami pun bermalam di satu pekan kecil namanya Whakatane.... malangnya tiada gambar yg diambil... tempat yg kami tidur tu dekat kawasan penjara... Tiba2 loceng bbunyi kuat di pagi hari... bingkas budak2 bgn.. siap tanya apa tu... dgn selamba maknya jawap tu loceng suruh bangun pagi! Selesai bersiap dan sarapan, kami mulakan perjalanan ke Gisborne.

Gisborne terletak di belah atas timur North Island, NZ. Ianya adalah kawasan pertama NZ yg ditemui oleh James Cook. Sebelum smpi ke pekan Gisborne, kami melawat Eastwoodhill Arboretum. Tempat ni mcm kawasan hutan yg mana byk pokok2 dari Northern Hemisphere ditanam di sini....

Selesai lawatan, kami terus ke Gisborne city centre... berehat di tepi pantai... mcm biasa budak2 kalu jumpa laut... dan singgah ke tmpt James Cook landing site dan terus ke tempat penginapan di holiday park.... Esok paginya selepas amik2 gambar lagi, kami berangkat ke Napier-Hasting.  Enjoy the photos below!
on the way to Gisborne... hari dah bkabus

Rasa mcm lalu dlm awan pulak...

Gisborne 32km lagik tau!

Okay, pak supir belok kanan....

Ahmad buat grumpy face but my two girls senyum manis...

Ada aktiviti utk budak2.. kena identify berapa jenis mushroom yg dijumpa...

Lemon yg besar gedabak!

Teringat limau abong atau limau yg popular kat Ipoh tu!

Melangit tinggi pokok nih... apa nama agaknya pokok nih?

Oooo... pokok ni Redwood asalnya dari USA....



Daun kuning berbentuk butterfly...

Tak pasti samada air yg hitam atau ada pokok nama black water...

Terpegun tgk corak kat btang pokok nih...

Binatang ni mcm cengkerik..bising.. lupa lak namanya..

binatang ni dah tak de.. tinggal cengerang dia ajer...

Sampai le kami di Gisborne...

Rehat2 di tepi pantai


Ini le tpt James Cook mendarat...

Tempat kami bermlm.. belakang tu playground.. mlm2 byk rabbit yg main2 kat situ...

Pantai di tempat kami bmlm...


Antara bach yg terdpt di holiday park ini...

No comments:

Post a Comment