Saturday, May 1, 2010

Cuti Sekolah (Part 2)

Bersambung kita.... Pagi Khamis 15 Apr, kami memulakan perjalanan ke Whakapapa. Tapi kami singgah ke Wanganui dahulu, nak solat jamak zuhur & asar di masjid Wanganui. Masjid tersebut dibina oleh org M'sia namanya Mas'ud tapi tak dpat jumpa. Kami berkesempatan bjumpa dgn anaknya, Ibnu Shafiq.
Hubby bersama Ibnu Syafiq


Selesai solat, kami pun berangkat ke Whakapapa Holiday Park. Smpi di sana sudah pukul 8.30pm.. dah gelap... masak2, makan dan terus tidur. Whakapapa Holiday Park ini salah satu tpt penginapan yg popular bagi org2 yg nak skiing di Mt Ruapehu. Tpt Holiday Park ni mmg sejuk sbb mmg tinggi tptnya....


Esoknya lepas check out, kami terus ke tpt ski field. Whakapapa dan Turoa are the only ski field area in North Island, NZ. Tapi kat South Island mmg byk ski field. We take a chance to ride chair lift to go up to the ski area. Mgg sejuk gedik masa nih... Aku pulak gayat masa naik chair lift ni, keras ajer kaki & tgn masa duduk.... Budak2 biasanya sejuk2 pun depa enjoy!
Naik chair lift untuk ke atas.... ni chair lift yg pertama.. bole naik 2 org per chair... hubby naik dgn Ahmad & Iffah... aku naik dgn Aini. Disebabkan jakun.. tak ler amik gambo benar..

perjalanan menuju ker Mt. Ruapehu (yg nmpk bsalji tu le...)
bposing jab sebelum naik chair lift satu lagik...
chair lift kedua... yg ni kami boleh naik sekeluarga
bergambar di tpt ski field.. tak de snow lagik... tunggu le bulan jun nanti.. sure tebal dgn snow tpt nih...
gambar ni hubby amik masa kami turun ke bwh.. katanya tu gunung berapi...

holiday park tpt kami tidur.....


After lunch kat Whakapapa, kami terus ke Lake Taupo. Hubby kata nak lalu Desert Road. Biasa aku dengar dlm weather forecast pasal Desert Road nih. Selalu ditutp kalu snow turun. Selalu bygkan jln dia cam ngeri ajer... hehehhe tapi sebenarnya tak... nama dia Desert Road sbb tak de pokok pun kiri kanan nya... scenery cam biasa cantik2...
memasuki desert road...

ini ler permandangan sekitar desert road... tak de pokok... batu2 ajer sekeliling...


Akhirnya smpi ler kami di Lake Taupo... bersambung kita selepas ini....

No comments:

Post a Comment