Thursday, February 5, 2009

Waitangi Day

Today is Friday... hehehe teringat masa zaman sekolah dulu, cikgu English tanya "What's today?".. Pagi tadi saja usik anakku Ahmad, hari ni sekolah... dia jawap, "Mum, today is holiday, my teacher told me.... aku pun senyum ajer! Yup, hari ini public holiday in NZ, Waitangi Day... aku pun cuti jugak, tak pi ofis....

Pasal Waitangi Day, yg aku faham itu perjanjian antara org2 mat salleh dari UK dengan org Maori supaya mat2 salleh tu boleh tinggal kat NZ. Tu beratus2 tahun dulu... walaupun sekarang mat2 salleh ni yg lebih kuasa NZ nih tapi org2 Maori tidak depa belakangkan. Org Maori ni mcm org asli di Malaysia ler... Bahasa Maori kira bahasa kedua kat sini... yang aku tahu Kia Ora/Selamat Datang/Hello... ada lah juga few words Maori yg kutahu... takkan nak list down ka sini...

Cakap pasal org Maori. trademark org Maori ni Kapa Haka (KH)... macam tarian ler.. kalu org biasa tengok rugby All Blacks, before start game, mesti depa buat KH... kalu sapa2 yg nak tengok, bole cari kat youtube. Kat bawa ni aku bagi site youtube utk Robot KH.
http://nz.youtube.com/watch?v=wNkAr9bRJ1w

Chow dulu.. ada banyak nak update ari nih.. cuba time doesn't permit! Till then!

5 comments:

  1. uish.. dasat akak update blog..
    cepat gitu hehehe

    dh 2 hr ni blur jek.. wat keje x jln huhu

    ReplyDelete
  2. agakla.. excited juga akak kite berblogging!!.. happy waitangi day kak liza..

    xoxo
    yanacomot

    ReplyDelete
  3. huhuhu..welcome back to ur blog, busu.. ngeh3.. ^o~

    ReplyDelete
  4. hmm perlu jugak berblogging ni especially untuk meluahkan perasaan... hehehehehe

    ReplyDelete