Friday, February 6, 2009

Renew Malaysia Passport

Petang khamis lepas, hubbyku call pasal passport renew applicationku kena reject... aku cam dah agak dah sbb tak terima pun acknowledgement letter pasal renewal tu dalam proses... hmmm sakit betul hati... sampaikan silap tgk jam masa nak pi amik Iffah.. ingatkan dah kul 4.45pm rupanya 3.45pm... hmmm an hour earlier!

Balik rumah tengok apa sbb kena reject.. rupanya fee dah naik dari $130 ke $152 utk 32 page... mana kutahu.. dalam form kata fee $130.. depa pun tak bagitau! bila check website, baru le perasan... okay tu settle, next monday prepare lagi cek $22...

Sbb kedua, pasal JP tak sign akunye thumb print.... mana ku tahu JP kena sign sbb dlm borang cuma kata Have you witness your thumb print & your sign... lagi silap faham ler, rupanya "witness" tu mintak JP sign jugak.. ingatkan buat thumb print depan JP aje..... hahahahaha baru kufaham!

Okay, tadi pi le Dunedin Community House dgn harapan dapat ler jumpa dgn JP tu... Aisey, JP lain pulak.. nasib baik org kat situ bagi tel no JP.. so tadi dpt ler aku pi rumah JP yg cantik tu... lepas dpt his signature.. siap borak2 lagi dgn dia... JP tu dah retired.. duduk dgn bini dia aje, anak2 dia sume dah besar2... yang best tu siap cite pasal pet pulak.. dulu dia ada bela kucing masa anak2 dia keje..... aku pun cite ler masa aku kecik2 dulu arwah mak aku bela 15 ekor kucing.. keje aku asyik dok kira cukup tak kucing2 tu.... hehehe teringat lak kat arwah mak dgn ayah aku.. rindunya kat depa berdua waaaaaaaaaaa!

Kpd Lyn and Yana, jgn ler jealous kalu akak update selalu blog nih... akak nak kasi clearkan otak yg berserabut nih... walaupun bukan sume yg kita bole publish publicly... at least I feel a bit relief after writing in my blog.... hahahahahaha.... rajin2 ler jengah my blog nih.. sbb kalu tak hang berdua and my neices, sapa lagi ek!

4 comments:

  1. hehe no worries kak..
    selagi ade internet, selagi tu lin masuk blog akak ;)

    anwyay.. JP tu pe?

    ReplyDelete
  2. laaaa JP pun tak tahu ker? Justice of Peace daaaaaaaa :-D... anyway apa dah jadi dgn Perak laaaaaaa!

    ReplyDelete
  3. hahaha..
    khamis kol mak utk bg tau dh beli tiket ke jepun..
    tp x smpt bg tau lg mak dh bukak cite.. geram giler ngan ***** (bukan nama sebenar hehe) buat perak macam tu.. sampai wish itu org kena stroke waktu tgh ckp hahaha

    ReplyDelete
  4. huhu.. mcm best je share story, ek?
    ghehehe~ ^o~

    ReplyDelete