Saturday, February 7, 2009

My small vege garden

Salam.... ari ni nak cite pasal salah satu projek atau senang cite hobby aku: kebun sayur.. sebenarnya aku bukannya minat hal2 dengan tanam sayur ke, pokok bunga ker... tapi sebab sayur2 kat NZ ni bole ler tahan mahal... jadi aku pun cuba2 ler tanam sayur... teringat masa kecik2 dulu, arwah mak aku ni memang rajin dan talented... she was really good in cooking, sewing, gardening etc.... so far tak semua anak2 dia yg inherit all her skills... cuma kak aku yang sulung tu ajer... sume dia pandai buat!

Okay... back to my vege garden story, I plant a few veges...
Gambar yg kat left tu ler my mini veges garden.... yang kecik2 halus2 tu spring onions and shallots.... aku ada jugak tanam serai dan cili kat situ tapi tak brape naik pulak dia! Terasa ler handynya sbb bila teringin nak buat mee goreng, gunting aje spring onion tu..tak payah ler aku susah nak beli supermarket beli :-D..
Sebelah spring onions tu pulak cauliflowers.... lom kuar lai bunga kobisnya... ni gambo zoomnya, tapi kena makan ulat ler.. so hubby aku suruh tabur abu kayu.... tak payah guna racun......Kat bawak ni pulak gambo daun kucai (chives), yg batang merah tu ntah ler lupa lak namanya hehehehe... then yg hujung tu silver beet... kiranya silver beet tu dah 2-3 kali jugak ler kami dah makan.....



Bawah ni pulak bak choi atau sawi.... tu dah boleh petik dah tu...., sebelahnya daun kesum... hmm makin naik jugak daun kesum tu.... hmmm nanti nak buat laksa penang ler.... sebelah pokok daun kesum lak, celery dan lettuce. Lettuce tu meninggi ajer naiknya sbb aku asyik ler potong daun2 kat bawah utk buat salad... mmg aku & hubby suka makan salad, buat ulam.. tak yah masak2!




Yg ni pulak pokok herba... ntah ler lupa lak namanya... kalu tak silap mint.... ni ler vege gardenku yg tercinta.... terasa happy lak bila vege yg ditanam tu bole dimakan... baru ler aku tahu kenapa arwah mak aku suka tanam sayur... bila tgk pokok tu tumbuh, mmg rasa excited!

Okay chow dulu.... nanti update pasal hobby lain lak....

1 comment:

  1. wAh!!! bestnye ade garden sendiri..
    huhu! yg x tahannye, ade gak hajat busu ek nak wat lakse penang..! wakakakaka.. terkeliur i dibuatnye.. kih6.. ^o~

    ReplyDelete