Sunday, February 15, 2009

Cerita Aini pi sleep over... kantoi!

Salam... ni nak cite pasal Aini pi sleep over kat rumah kawan dia. Yesterday Halim and I picked her up at around 12noon.... her friend's house is located at Abbotsford, further up after Green Island.... The house is a 2-storey bungalow... quite big but I didn't go in... Meet Tarryn's father, Barry.. he told me Aini is a good and polite girl... Aini and her friends slept quite late about 10.30pm because they all kept talking and talking. Beside Aini, there were 2 more girls joined, Ani and Soli. Ani is a Maori girl walaupun rupa dia sebijik mat salleh. Soli pulak Samoan girl.
When Aini got in our car, she told us that she touched Tarryn's dog. (To anak2 sedaraku, jgn dok pecah rahsia kat nenek, tak larat busu nak dengar leteran nenek, bila tepon dia nanti hehehehe). Alamak.. apsal lak dia pi pegang anjing tu... she told me the dog is dry and her hand is also dry, so she can touch it. Betul jugak yek.. sbb aku yang cakap cam tu.. cuma yg kotor ialah air liur anjing tu. Halim pun apa lagi marah ler sbb aku dok explain benda2 nih kat anak aku... Aku nak bagi fact sbb nanti kawan2 Aini mesti tanya kenapa. At last, Halim pesan aka warning ler kat Aini "don't ever touch dogs again". Kesian kat anak aku... muka monyok kena marah....
Itu ler kalu duduk negeri org putih... anjing tu mmg jadi their pets. Sometimes kena sesuaikan dgn culture depa tanpa abaikan hukum Islam. Islam tu agama yang sederhana dan tidak menyusahkan kita. Apa2 larangan dalam Islam mesti ada sebabnya. Ada org putih tak faham & tak aware tentang larangan dlm Islam... kita yg kena bagitau apa dan sebabnya. Bila fikir2, elok jugak sbb dpt tahu benda2 part mana yg najis kat anjing nih... sbb dulu duduk kat Malaysia, biasa ler mmg jrg beno jumpa anjing, lain ler anjing liar. Dulu belajar masa sekolah rendah dan menengah... dah tak berapa ingat pasal najis ringan, sederhana dan berat. So it ler kena bagitau kat anak2 ku sbb mereka pun dah makin besar....
Itu ler cerita kantoi si Aini...

No comments:

Post a Comment