Thursday, February 10, 2011

Gisborne

Perjalanan dari Lake Taupo ke Gisborne agak jauh. Kalau nak smpi ke Gisborne lewat mlm atau awal pagi... Jadi kami pun bermalam di satu pekan kecil namanya Whakatane.... malangnya tiada gambar yg diambil... tempat yg kami tidur tu dekat kawasan penjara... Tiba2 loceng bbunyi kuat di pagi hari... bingkas budak2 bgn.. siap tanya apa tu... dgn selamba maknya jawap tu loceng suruh bangun pagi! Selesai bersiap dan sarapan, kami mulakan perjalanan ke Gisborne.

Gisborne terletak di belah atas timur North Island, NZ. Ianya adalah kawasan pertama NZ yg ditemui oleh James Cook. Sebelum smpi ke pekan Gisborne, kami melawat Eastwoodhill Arboretum. Tempat ni mcm kawasan hutan yg mana byk pokok2 dari Northern Hemisphere ditanam di sini....

Selesai lawatan, kami terus ke Gisborne city centre... berehat di tepi pantai... mcm biasa budak2 kalu jumpa laut... dan singgah ke tmpt James Cook landing site dan terus ke tempat penginapan di holiday park.... Esok paginya selepas amik2 gambar lagi, kami berangkat ke Napier-Hasting.  Enjoy the photos below!
on the way to Gisborne... hari dah bkabus

Rasa mcm lalu dlm awan pulak...

Gisborne 32km lagik tau!

Okay, pak supir belok kanan....

Ahmad buat grumpy face but my two girls senyum manis...

Ada aktiviti utk budak2.. kena identify berapa jenis mushroom yg dijumpa...

Lemon yg besar gedabak!

Teringat limau abong atau limau yg popular kat Ipoh tu!

Melangit tinggi pokok nih... apa nama agaknya pokok nih?

Oooo... pokok ni Redwood asalnya dari USA....



Daun kuning berbentuk butterfly...

Tak pasti samada air yg hitam atau ada pokok nama black water...

Terpegun tgk corak kat btang pokok nih...

Binatang ni mcm cengkerik..bising.. lupa lak namanya..

binatang ni dah tak de.. tinggal cengerang dia ajer...

Sampai le kami di Gisborne...

Rehat2 di tepi pantai


Ini le tpt James Cook mendarat...

Tempat kami bermlm.. belakang tu playground.. mlm2 byk rabbit yg main2 kat situ...

Pantai di tempat kami bmlm...


Antara bach yg terdpt di holiday park ini...

Lake Taupo

Amboi mak dah bersawang blog saya nih... lamanya tak update... skrg dah Feb 2011.. last update May 2010... byknya cerita yg nak diwar2... tak apa.. sikit2 lama2 abis le tu... Okay bersambung dari post saya yg terakhir iaitu sampai di Lake Taupo. Lake Taupo is the biggest lake in NZ. Memang besar dan cantik... Kami sampai dah petang, jadi Halim ke I-site untuk cari tempat bermalam percuma untuk caravan. Kami bermalam di kawasan camping dekat dgn sungai... Beli makanan di Subway, makan dan kami terus tidur....

Pagi2 kami bersiap untuk melakukan aktiviti yg telah kami rancang... nak pi memancing udang yeay! Hajat hati nak pancing kejab ajer... disebabkan budak2 excited, makan 2 jam jugak duduk kat situ... tapi sekoq udang pun tak dpt.. akhirnya kami dah kebuluran dan pi makan garlic butter prawns kat restoran tu ajer..... Selepas makan... kami meneruskan perjalanan ke Gisborne...

Dalam perjalanan ke Lake Taupo....budak2 yang keletihan....



Permandangan Lake Taupo


Sempat posing masa baru2 smpi...

Lagi di Lake Taupo


Ni kawasan dlm perjlnan kami nak pi tidur....

Tak pasti apa aksi yg budak b3 ni kena buat... babah yg suruh ler tu!

Pagi di Lake Taupo...




Di kawasan nak pancing udang...


Inilah rupa budak2 yg excited memancing... camne le nak dpt udang... bising berckp ajer...

kawasan di Prawn Park


Yang ni salmon...

Bagi salmon makan...

Mulut muncung sebab kena sebut "Prawn"

Dah nak abis, baru teringat nak amik gambar hehehe..

Beberapa kwsn air panas di Lake Taupo...

Mula bergerak ke Gisborne...

Saturday, May 1, 2010

Cuti Sekolah (Part 2)

Bersambung kita.... Pagi Khamis 15 Apr, kami memulakan perjalanan ke Whakapapa. Tapi kami singgah ke Wanganui dahulu, nak solat jamak zuhur & asar di masjid Wanganui. Masjid tersebut dibina oleh org M'sia namanya Mas'ud tapi tak dpat jumpa. Kami berkesempatan bjumpa dgn anaknya, Ibnu Shafiq.
Hubby bersama Ibnu Syafiq


Selesai solat, kami pun berangkat ke Whakapapa Holiday Park. Smpi di sana sudah pukul 8.30pm.. dah gelap... masak2, makan dan terus tidur. Whakapapa Holiday Park ini salah satu tpt penginapan yg popular bagi org2 yg nak skiing di Mt Ruapehu. Tpt Holiday Park ni mmg sejuk sbb mmg tinggi tptnya....


Esoknya lepas check out, kami terus ke tpt ski field. Whakapapa dan Turoa are the only ski field area in North Island, NZ. Tapi kat South Island mmg byk ski field. We take a chance to ride chair lift to go up to the ski area. Mgg sejuk gedik masa nih... Aku pulak gayat masa naik chair lift ni, keras ajer kaki & tgn masa duduk.... Budak2 biasanya sejuk2 pun depa enjoy!
Naik chair lift untuk ke atas.... ni chair lift yg pertama.. bole naik 2 org per chair... hubby naik dgn Ahmad & Iffah... aku naik dgn Aini. Disebabkan jakun.. tak ler amik gambo benar..

perjalanan menuju ker Mt. Ruapehu (yg nmpk bsalji tu le...)
bposing jab sebelum naik chair lift satu lagik...
chair lift kedua... yg ni kami boleh naik sekeluarga
bergambar di tpt ski field.. tak de snow lagik... tunggu le bulan jun nanti.. sure tebal dgn snow tpt nih...
gambar ni hubby amik masa kami turun ke bwh.. katanya tu gunung berapi...

holiday park tpt kami tidur.....


After lunch kat Whakapapa, kami terus ke Lake Taupo. Hubby kata nak lalu Desert Road. Biasa aku dengar dlm weather forecast pasal Desert Road nih. Selalu ditutp kalu snow turun. Selalu bygkan jln dia cam ngeri ajer... hehehhe tapi sebenarnya tak... nama dia Desert Road sbb tak de pokok pun kiri kanan nya... scenery cam biasa cantik2...
memasuki desert road...

ini ler permandangan sekitar desert road... tak de pokok... batu2 ajer sekeliling...


Akhirnya smpi ler kami di Lake Taupo... bersambung kita selepas ini....